Hoe vrij voel jij je?

Zondag 8 maart is het internationale vrouwendag. Dit jaar staat het in het teken van vrijheid. In Nederland zijn wij vrouwen al redelijk vrij als het gaat om het maken van eigen keuzes, carrière, onafhankelijkheid. Zeker als je dit vergelijkt met grote delen in de wereld, waar vrouwen nog niet in vrijheid kunnen leven en in grote getale worden onderdrukt. Toch valt er in Nederland ook nog genoeg te doen op dit gebied. Ook al hebben wij veel vrijheid, ik ben toch benieuwd of jij je ook VRIJ VOELT?

Voel jij je als vrouw helemaal vrij om je te kleden zoals  jij wilt?

In de enquête die ik laatst hield kwam naar voren dat veel vrouwen  hierop met ja hadden geantwoord. Echter kwam vervolgens wel de reactie dat ze er rekening mee hielden waar ze naar toe gingen en dat sommigen zich ook bewust waren wat het effect op mannen zou zijn als ze zich op een bepaalde manier kleedde. Bij mij rees onmiddellijk de vraag, hoe vrij voel je je dan? Laat jij je vrouwelijk vormen goed uitkomen in je kleding of verhul je dit liever? Natuurlijk houdt je in bepaalde situaties rekening met je kledingkeuze, denk hierbij aan een sollicitatiegesprek, maar dat heeft natuurlijk ook met waarden en normen te maken.

Voel jij je als vrouw helemaal vrij om je te gedragen zoals je wilt?

Als ik om me heen kijk zie ik veel oordeel op dit gebied. Waar mannen zich veel vrijer kunnen bewegen, ligt dit voor vrouwen toch wat gecompliceerder. Van mannen wordt er veel meer geaccepteerd en als er gedrag is wat niet helemaal oké is dan wordt het al snel vergoelijkt. Een vrouw daarentegen krijgt al snel met oordeel en kritiek te maken, waar ze soms jaren later nog op wordt aangesproken.  Dit gebeurt, helaas, veel bij vrouwen onderling.

Voel jij je als vrouw helemaal vrij om te doen wat je wilt?

Ook hier zie ik dat veel vrouwen zich nog aanpassen aan hun omgeving en vinden anderen, denk aan het gezin, belangrijker dan zichzelf. Daarnaast zie ik ook gebeuren dat vrouwen niet weten wat ze nou eigenlijk willen. Dat klinkt misschien raar, maar is niet zo gek als je bedenkt dat ze dat vroeger nooit geleerd hebben. Je deed gewoon wat er van je verwacht werd. Gelukkig zie je dit bij de jongere generatie vrouwen steeds minder en is er juist weer eerder sprake van keuzestress, omdat er zoveel leuke dingen te doen zijn.

Voel jij je als vrouw helemaal vrij om te genieten van intimitiet en seksualiteit?

Op dit thema rust veelal een taboe bij vrouwen. Dit heeft allerlei redenen, waar ik in een later blog graag uitgebreider op in ga. Schuld en schaamte spelen een grote rol, zeker wanneer je te maken hebt gehad met nare of pijnlijke ervaringen. Ook de eeuwenlange onderdrukking van de vrouw speelt nog steeds door op energetisch gebied. Wat dacht je van de benamingen die er allemaal voor een vrouw zijn als ze zich sexy kleedt of “uitdagend” gedraagt of zich juist terughoudend opstelt. Het heeft allemaal invloed op hoe vrij jij je voelt op dit gebied.

Voel jij je als vrouw helemaal vrij om……..?

Je kunt hier nog van alles invullen. Ik ben benieuwd wat er dan bij jouw naar boven komt. Zoals ik al hierboven ook al schreef valt er nog veel te doen op het gebied van vrijheid. Jij kunt hier vandaag al mee beginnen, door allereerst te stoppen met het bekritiseren en veroordelen van jezelf en  andere vrouwen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me hier soms ook schuldig aan maak. Ik ben me er steeds meer van bewust wat dit energetisch voor effect op jezelf of de ander kan hebben en dat voelt niet oké. Het wordt tijd dat wij vrouwen onszelf en elkaar veel meer gaan supporten. Hiermee maken we de wereld een beetje mooier. ♥