De kunst van het niet doen.

De afgelopen weken zijn voor iedereen heel bijzonder en misschien ervaar je het ook als pittig. We worden in ieder geval flink uitgedaagd, zoals wel vaker in je leven en hoe ga je daar nu mee om? Als ik naar mezelf kijk, was ik de eerste week behoorlijk van slag. Niet vanwege angst of paniek, maar door alles wat ik oppikte uit mijn omgeving (dit is een aandachtspunt als je hooggevoelig bent). Ik was gedurende die week steeds bezig om te zorgen dat ik weer in balans kwam. Daarnaast zag ik collega zzp’ers om me heen allemaal direct in de actie komen om hun diensten online aan te gaan bieden of andere manieren te bedenken om hun bedrijf draaiende te houden. Hartstikke goed natuurlijk, maar het gaf mij een rotgevoel over mezelf. Ik stond er namelijk bij en keek ernaar. De oordelen waren niet van de lucht. “Wat ben ik nou voor ondernemer?”, “Een echte ondernemer pakt direct zijn kansen!”, “ Iedereen is goed bezig, behalve ik”, “Wees maar blij dat je je kinderen geen les hoeft te geven, want dat zou je helemaal niet trekken” en ga zo maar door. Niet echt stemmetjes die liefdevol zijn en je opbeuren.

Je herkent het misschien wel in je eigen leven?

Je moet van de ene op andere dag samen met je partner thuis werken,  of juist extra werken in de zorg, je kinderen les geven, ruimte creëren zodat iedereen aan het werk kan en daarnaast gaat het huishouden en de zorg voor anderen ook door. Je moet snel schakelen en de draad, voor zover mogelijk, weer oppakken. Ik weet niet hoe dat bij jou ging, maar ik kreeg hier spontaan stress van.

Na een week werd het rustiger in mij. Ik kwam weer meer in balans en kon weer luisteren naar mijn eigen gevoel. Waar had ik nu behoefte aan? Wat wilde ik, zowel op privé als op zakelijk gebied? Ik kon ook mijn oordelen wat meer loslaten. Was het erg dat ik niet gelijk in de actiemodus stond?

NEE!       

Ik realiseerde me dat het voor mij anders werkt. In situaties die impact hebben in mijn leven, doe ik juist een stapje “terug”. Eerst wankel ik, dan observeer ik wat er gebeurt en van daaruit kom ik weer bij wat ik wil gaan doen. Dit is voor mij DE KUNST VAN HET NIET DOEN. Het betekent niet, niets doen, maar even de rust te bewaren, te observeren en van daaruit te gaan handelen. Ik realiseerde me dat dit voor mij juist heel waardevol is en dat het oké is als het zo voor jou werkt. Dit is voor mij gebruik maken van je vrouwelijke energie.

We leven al in een maatschappij van doorgaan, presteren, kansen grijpen, moeten. Deze mannelijke energie mag vermengt gaan worden met onze vrouwelijke energie. Deze corona situatie geeft ons nu de gelegenheid om de kunst van het niet doen onder de knie te krijgen, meer gebruik te gaan maken van je vrouwelijke energie en te gaan ervaren hoe waardevol dit voor jou kan zijn. Het vraagt je om naar binnen te keren, om te voelen welke weg jij wilt bewandelen en wat jouw behoeftes zijn. Kom in contact met wat er in jou leeft en niet wat de buitenwereld van jou verwacht.

Ik trek me zo weer lekker terug en jij? Waar kies jij voor? Blijf je doorhollen of gun je het jezelf om te gaan luisteren naar wat er leeft in je binnenwereld en daarnaar te gaan handelen? ♥

Klinkt dit goed in je oren ,maar weet je niet hoe je dit toepast in je eigen leven? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek, waarin ik je in ieder geval alvast 1 tip kan geven.